miercuri, 13 august 2008

Aparitii publicistice – ziarul ZIUA din 12.08.2008



Mircea BARZUCA
Dictaturile au avut de luptat cu un artist sensibil
-- Margareta Sterian isi iubea meseria si n-a renuntat la ea

...Mai era si minunata pictura a Margaretei Sterian cu marile ei libertati si rigori (Mircea Barzuca, 1977). O confesiune care, in timp a capatat accente dramatice atat prin straduinta pictorului Mircea Barzuca cat si a autismului unor institutii avizate, de-a adauga la patrimoniul artistic romanesc o opera de exceptie: aceea a Margaretei Sterian.
Mircea Barzuca, stiu ca de ani buni va luptati sa donati o colectie de interes national, dar aveti, cel putin pana acum, numai obstacole de netrecut.
Totul a inceput in 1980, cu o cerere la primaria de-atunci, cerere la care nu am primit niciodata raspuns...
In tara noastra exista un dezinteres total pentru cultura plastica si acest lucru se vede din toate manifestarile improvizate ale institutiilor specializate, dar si din infatisarea Bucurestiului. Pentru acest dezinteres exista responsabilitati, dar ele sunt dispersate, iar in aceasta epoca in care traim (in care mai exista o dictatura a coruptiei), Ministerul Culturii trebuie sa joace un rol important pe care niciunul din ministrii care au trecut pe la Casa Scanteii, din '89 incoace, nu l-au onorat. Un aparat birocra­tic, in care functionarii traiesc intr-o stare de panica, din cauza lipsei de competenta.
Este vorba totusi de opera si colectia unui artist de mare valoare: Margareta Sterian.
Este vorba dupa cum bine spuneti de o colectie de bunuri culturale prestigioase pe care eu urmaresc sa o donez statului, ca baza a unui mic centru cultural, organizat in special pentru punerea in valoare a unor artisti merituosi, dar cu opera restransa. In acest Bucuresti in care Muzeul de Arta Moderna arata ca o institutie parasita, in care Pinacoteca orasului Bucuresti nu are un sediu, in care Muzeul Tattarescu este o ruina atat in interior, cit si in exterior, in care UAP nu mai are de multi ani un sediu, in care galeriile cu vanzare de obiecte de patrimoniu sunt de obicei ,,inchisori" pentru kitsch-uri... lipsa de interes pentru artele vizuale este aproape fireasca.
Puteati spre exemplu, sa risipiti aceasta opera, s-o dezmembrati, s-o ,,insultati", cu marunte negustorii, dar v-ati gandit sa o cu­prin­deti in patrimoniul artistic romanesc.
Asta si pentru ca am simtit inca din tineretea mea, dar si in urma cercetarilor pe care le-am intreprins in muzee din tarile Comunitatii Europene, ca este vorba de o opera extrem de valoroasa, un univers plastic unic, profund romanesc, integrat in spatiul european in care traim. Margareta Sterian este unul din marile nume ale generatiilor care s-au afirmat inainte de al Dolilea Razboi Mondial, generatii excep­tionale, despre care astazi se vorbeste ori de cite ori se in­cear­ca a se sublinia importanta cul­turii create in perioada interbelica.
Margareta Sterian nu este din pacate singurul artist important, uitat...
Da, si muzeele nu fac nimic pentru a cauta sa conserve si sa expuna operele lor. Fara punerea in valoare a acestor artisti, este greu sa gasesti radacinile artei care se face astazi. M-am ocupat de Margareta Sterian si pentru un alt motiv. Sigur ca mi-a fost usor, avind opera "la dispozitie", dar Margareta Sterian a avut in activitatea ei de infruntat dictatura legionara si dictatura comunista. Dictaturile au avut de luptat cu un artist sensibil, incapabil de proteste publice, care-si iubea meseria si, cu orice risc, n-a renuntat la ea.
Ati cunoscut-o intr-o perioada in care era de-acum pretuita de cei care-i cunosteau atat opera plastica cat si vocatia literara.
Inca din anii cand am cunoscut-o, 1968-70, ea se afla intr-un moment de varf al talentului, dar nu mai avea speranta ca opera ei va ajunge la public. In 1977, cand avea 80 de ani, artistei i s-a putut organiza prima mare retrospectiva. Nu a fost prea comentata, dar cei care aveau ochi pentru pictura au asistat la un adevarat regal.
Este de-a dreptul umilitor si injust sa nu puteti face in mod firesc aceasta importanta donatie.
Este umilitor, in contextul in care toata lumea vorbeste despre furturi, escrocherii la care este supusa averea publica, sa nu poti face o donatie, sa nu ai cu cine discuta, sa nu simti niciun interes fata de ea... Nimeni nu a vrut sa se implice, nimeni nu a vrut sa raspunda repetatelor mele initiative.
Ce s-a mai intamplat in ultimul timp?
Ministerul Culturii, ,,scandalizat" de protestele mele continuui, a hotarat sa accepte o parte din colectie pentru Muzeul Colectiilor, dar a refuzat sa-mi arate spatiul pe motiv ca e... "delabrat". Contractul s-a facut, dar mai departe, nu se stie ce si cum si unde.
Nu sunt reprezentanti ai artelor vizuale care sa fie alaturi de dumneavoastra?
Criticii, oamenii de cultura plastica adevarata, sunt foarte putini. Multi dintre ei s-au format in timpul dictaturii si au trait opresiunea unor culturnici si duc cu ei mentalitatile si convingerile oficiale despre artsti, din acele momente. Pentru ei nu exista decat Baba si Ciucurencu. In expozitii multi artisti importanti au fost intotdeauna marginalizati. Se conserva inca aceasta mentalitate.
Unde v-ati propus sa mai deschideti o expozitie Margareta Sterian?
Exista un proiect in Israel, cu Alexander Hausvater si cu o expozitie Margareta Sterian. Lucrarile sunt pregatite sa ajunga acolo. Si, daca un muzeu israelian va accepta sa gazduiasca aceasta expozitie, probabil ca prin decembrie evenimentul va avea loc.
Iolanda MALAMEN

Un comentariu:

Panaït spunea...

Dupa mine Mircea Barzuca ar trebui sa o lase balta. Tot ce a scris si vrea sa faca se izbeste de zidul indiferentei autoritatilor romanesti. Azi in Romania la putere este Euro si nu cultura artistica care este lasata pe ultimul plan. Noii conducatori ai Romaniei, deveniti milionari peste noapte, putin le pasa de Margareta Sterian si Mircea Barzuca. Ei vor numai bani si putere si daca se poata sa aibe in sufragerie o pictura a Margaretei alaturi de portretele familiale. Nu te mai osteni degeaba Mircea ca nu vei realiza nimic din ceea ce ti-ai propus. Mai bine foloseste timpul pe care il mai ai la dispozitie pentru tine. Cutreera lumea si vinde toata colectia ca sa moara de necaz Ministrul Culturii.